Caramel ~ Sukkar Banat 2008 / Kadın Olmanın Dayanılmaz Ağırlığı



4 yorum
caramelafiş

Tür : Dram / Komedi
Gösterim Tarihi : 9 Mayıs 2008
Yönetmen : Nadine Labaki
Senaryo : Rodney El Haddad , Jihad Hojeily
Yapım : 2007, Fransa / Lübnan , 95 dk.
Oyuncular
Nadine Labaki (Layale) , Yasmine Elmasri (Nisrine) , Joanna Moukarzel (Rima) , Gisèle Aouad (Jamale Tarabay) , Adel Karam (Youssef) , Sihame Haddad (Rose) , Aziza Semaan (Lili) , Dimitri Staneofski (Charles)

Ülkemizde ilk defa 27. istanbul Film Festivalinde yönetmenin iştiraki ile gösterilmiş olan bir film Caramel. Yönetmen Nadine Labaki' i ilk olarak NTV'de bir programda görmüştüm. Hoş bir hatun olma özelliğiyle  dikkatimi çekmişti. Üstüne birde başrolde oynadığı filmi yazıp yönettiğini de öğrenince iyice   merakımı celbetti.

Bir kadın filmi çekmek istesem sanırım mekan olarak bir güzellik merkezini seçerdim. Kadınların daha çok kadın oldukları, komplekslerinden arındıkları, kısa süre de olsa kontrolü başkasına devretmenin keyfini yaşadıkları eşsiz mekanlardır oralar.

Caramel bir güzellik salonundaki çalışan veya müşteri bir kaç kadının, çaresizliklerini ve zayıflıklarını, konu olan bir film. Problemleri bir fön fırçasıyla, bir ağdayla, bir makyaj ve manikür setiyle düzelecek cinsten değil ama  filmde çoğu kadın bu yöntemlere girişiyor. Bu filme bir kadın filmi olma özelliği katıyor pek tabi ama ben daha ziyade bu filmin erkek izleyiciler için "kadın dünyasına ve o muhteşem zaaflarına" nispeten tanıklık etme imkanı sunması açısından  erkeklerin de izlemesi gereken bir film olma özelliği taşıdığını düşünüyorum.

Başta da söylediğim gibi  Caramel, Beyrut'da güzellik solundaki bir kaç sıradan kadının, kimi sıradan, kimi sıradan olmayan, kimi evrensel kadın sorunlarını anlatan,  dönemin Lübnan'nında yaşanan siyasi ve sosyal olaylara da kalından eleştirisel  bakış fırlatan  bir film.

Güzellik salonunun işletmecisi,  ortadoğunun Monica Bellucci'si olmaya aday dişilikte bir  kadın olan Layale evli bir erkeğe aşıktır. İkinci kadın olma fikri onun en büyük problemi gibi gözükür.

Salonun çalışanlarından biri olan Nisrine ise müslüman bir kadındır ve evlenmek üzere olduğu, ondan daha muhafazakar gibi  gözüken  erkek arkadaşına bakire olmadığı gerçeğini nasıl söyleyeceğini düşünüyordur.

Diğer çalışanlardan bir olan Rima ise çalıştığı yere inat son derece itinasız, özensiz, anti dişi gözüken,   üzerindeki psikolojik  baskıya öyle gözüküyor aldırış etmeyen, fakat yine de, yaşadığı toplumda öteki olmanın da ceremesini çekmek zorunda kalan genç bir kadındır.




Jamale Tarabay belki de en renkli kadınlardan biri  ama o da kadın olmanın nasibini almıştır bir kere. Abartılı makyajıyla biraz daha dişi gözükebileceğini düşünen,  uzun süredir ufak tefek oyuncu seçmelerine katılan fakat olumlu bir  sonuç alamayan, kısacası durup durup umutlanıp, çok geçmeden umutları sönen, fakat yine de direnmekten vazgeçmeyen bir kadındır.

Ve yaşlı, akıl sağlığı yerinde olmayan annesine bakarak ve geçimini terzilik yaparak sağlayan, hayata tutunma  mücadelesi veren, kadınlığını çok önceden ötelemiş gibi gözüken Rose...

Tüm bu kadınların ortak noktası çaresiz olmaları. Kimi içinde bulunduğu çaresizlikten kurtulmak için çözüm yolları ararken, kimi de içinde bulunduğu durumu kanıksamış gözüküyor.

Caramel kadınsal bir çok zaafın altını çizen ama bunu bir ders edasıyla vermeyen aksine  bu zaafların sıradanlığının altını çizen bir film.

Aşk, dostluk, sevgi, sadakat, arkadaşlık, dayanışma, gibi güzel duyguların yanında , zaaf, kompleks, çaresizlik, endişe, kıskançlık gibi sadece kadına özgü olmayan tüm insani duyguları da bir arada görme imkanı veren,  tıpkı ismiyle müsemma bir film Caramel. İzleyende güzel hisler uyandıracak, sıcak, doğal, samimi sıfatlarıyla pekala nitelendirilebilecek bir film de aynı zamanda. Onun ötesinde de başkaca bir ideası yokmuş  gibi gözüken bir yapım Caramel.

9/10

4 yorum:

abdürrezzak at: 24 Nisan 2009 14:35 dedi ki...

Çok samimi ve yazıda da anlatıldığı üzere kadınlarla ilgili küçük ayrıntıların farkedilmesi için uğraş verilmiş bir film..Çok nadir film beğenen biri olarak beğendim :p Son olarak Ente kteer tayyb Nadine demek istiyorum ;H

abdülhakhamittarhan at: 24 Nisan 2009 14:44 dedi ki...

Abdürrezzak arkadaşım çok müthiş yorumlamışsın bravooo ;H

Rüzgar at: 24 Nisan 2009 15:05 dedi ki...

Nadine Labaki güzelliğiyle bütün abdülleri buraya çekmiş anlaşılan :p

abdürrezzak at: 24 Nisan 2009 15:05 dedi ki...

Ne demek habibti sen tavsiye edersin de ben izlemem mi sonra onu yorumlamam mı ana behabek :O

newer post older post