Elephant ~ Fil 2003 / Soğukkanlı bir Fil'm



0 yorum
elephant



Filmin Adı : Elephant
Yönetmen : Gus Van Sant
Senaryo : Gus Van Sant


Filmin Türü : Drama, Suç
Orjinal Adı : Elephant
Yapımcı : HBO Films
Yapım Yılı : 2003
Ülke : ABD
Orjinal Dili : İngilizce, Almanca
Oyuncular :
Alex Frost, Eric Deulen, John Robinson, Elias McConnell, Jordan Taylor

Aldığı Önemli Ödüller:2003 Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ve En iyi Yönetmen ödülü

Bağımsız Amerikan filmi izlemeyeli epey olmuş. Bu filmi izleyince Hollywood filmlerindeki mekanik anlatım şeklini,standardizasyonu görme ve biraz olsun iki tarzın arasında  kıyaslama yapma imkanı buldum.

Sıradan bir gün, yaklaşık 10 dakika içinde  nasıl dehşet verici bir güne dönüşürün hikayesi...

Gus Van Sant kamerasıyla, izleyiciyi kıskandıracak kadar-en azından türk seyircisini-sakin, temiz, ferah, iyi imkanlara sahip gözüken Columbine Lisesi'nde dolanıyor. Öyle ki bazen bir öğrencinin ardından koridor boyunca  yaklaşık on dakika yürüyoruz.  Okulda her şey günlük gülistanlık gözüküyor. Yönetmenin kadrajı için seçtiği kişiler muhtemelen dün de yaptıkları şeyi bugün yine tekrarlıyorlar. Yönetmen uzun süre "Bakın burada her şey yolunda gidiyor öğle değil mi? Ama birazdan olacaklara inanamayacaksınız. İzleyin ve görün"ü gösterirken kamerasını çok geçmeden, Hollywood filmlerindeki okulların her bir sınıfında en az bir tane bulunması gereken anti sosyal/çevreyle iletişim kuramayan bir öğrenciye çeviriyor. Sonra onu evine gidip nasıl yaşadığına bakıyoruz. Onu arkadaşıyla beraber kah bir nazi belgeseli seyrederken, kah piyano çalarken, kah internetten silah modelleri bakarken görüyoruz. Sonrasını tahmin etmek çok zor değil.


İnsanın içinde zaten var olan şiddet duygusunun  kolay su yüzüne çıkması için elinden geleni ardına koymayan dünya düzeni, firesini masum canlarla veriyor kimi zaman. Son zamanlarda Avrupa'da ve Amerika'da  okullarda meydana gelen dehşet verici olayları izlediğimden çok farklı bir şey izlemedim bu filmde de. Bu yönüyle gerçeklik duygusunu hiç  kaybetmeden izlediğim bir film oldu Elephant.

Yalnız takıldığım bazı noktalar da olmadı değil. Başta bu kadar soğukkanlılık yapılan bir şiddet eğiliminin normalde filmde yaratması gereken panik çok azdı. Sıradan bir gününün sonunda yaşanan vahşet dolu dakikalar yine sıradan gösterilmiş.Ve final... Bu film de herhangi bir finali olmayan filmlerden. O yüzden filmi izlerken kendinizi bir finalin olmayacağına hazırlarsanız iyi edersiniz


8/10

0 yorum:

newer post older post