3 Maymun ~ Three Monkeys 2008



0 yorum
3maymun

Tür : Dram
Gösterim Tarihi : 24 Ekim 2008
Yönetmen : Nuri Bilge Ceylan
Senaryo : Nuri Bilge Ceylan , Ebru Ceylan
Görüntü Yönetmeni : Gökhan Tiryaki
Yapım : 2008, Türkiye / Fransa / İtalya , 109 dk.
Oyuncular
Hatice Aslan (Hacer) , Yavuz Bingöl (Eyüp) , Ercan Kesal (Servet) , Rıfat Sungar (İsmail)


Kaçınılmaz ne zamana kadar kaçınıla bilinir ?

Elif  Şafak en sevdiğim kitaplarından biri olan Mahrem'i tanımlarken, görmeye ve  görülmeye dair bir kitap olarak tanımlamıştı. 3 Maymun da" görmememe" ve "görülmemeye" dair bir film işte.

3 Maymun, Nuri Bilge Caylan filmografisinde, diğer filmlerine nispeten daha derli toplu, başı sonu olan bir hikayenin filmi. Yönetmen öyle gözüküyor ki daha önceki filmlerine göre daha farklı bir anlatım biçimi denemek ya da geliştirmek istemiş. Onun filmlerini yakından takip edenler bu ayrımı çok net görmüştür eminim. Ve yine Nuri Bilge Ceylan'nın daha ziyade popüler kültüre yakın isimleri, sinemada alışık olmadığımız yüzleri tercih etmesi az da olsa, çok daha fazla insan tarafından "izlenebilme" arzusunun bir ürünü -ya da kaygısının mı demeliyim ?- olabilir. Bu bir yönetmen için çok haklı bir kaygı belki bilemiyorum. Zaten işin o tarafı beni çok da enterese etmiyor. Ben bir izleyici şımarıklığıyla çıkan sonuca bakarım.

3 maymun

Sonuçtan önce gelişmeye baktığımda başta da dediğim gibi farklı bir hüviyette çıkıyor yönetmen karşımıza. Hem anlatım şekli hem de anlatılan konu açısından...Başta Nuri Bilge Ceylan filmin her karesine ayrı bir fotoğraf karesiymişçesine itina göstermiş. Renklerin ve doğanın diliyle karakterlerin halet-i ruhiyelerini konuşturmuş adeta. ( Filmin son sahnesinde özellikle o gök gürültüsü, koca rolünde izlediğimiz Yavuz Bingöl'ün atması kaçınılmaz  çığlığın ta kendisiydi bana göre)

Ve fantastik dünya yolculuk...Yalnızca en sıkıntılı günlerinde"  baba ve ağabeye görünen ya da onların gördüğü evin ölen küçük çocuğu, filmde  tam olarak neye işaret ediyor çok da anlamasam da, bu gelişmeyi  Nuri Bilge Caylan sinemasının yeni çehresinin bir ürünü olarak gördüğümü belirtmek isterim.

Filmden bir ayrıntı; Polifonik müzik çalma özelliğine sahip olmayan bir telefona yapılan polifonik telefon muamelesini göz ardı edebilirim sanırım.

Ayrıca bu film çok sevdiğim bir replik de olan ; Gözlerimizi kapattığımızda dünya yok olmuyor öyle değil mi ? repliğini de akıllara getirmiyor değil.


8/10

0 yorum:

newer post older post