The Station Agent ~ Hayatın İçinden (2003) / Dostluk istasyonuna yolcu kalmasın !



0 yorum

Tür : Dram / Komedi
Gösterim Tarihi : 23 Temmuz 2004
Yönetmen : Thomas McCarthy
Senaryo : Thomas McCarthy
Görüntü Yönetmeni : Oliver Bokelberg
Müzik : Stephen Trask
Yapım : 2003, ABD , 88 dk.
Oyuncular
Peter Dinklage (Finbar McBride) , Paul Benjamin (Henry Styles) , Bobby Cannavale (Joe Oramas) , Raven Goodwin (Cleo) , Patricia Clarkson (Olivia Harris) , Michelle Williams (Emily)
İçimden şehirler değil, trenler geçer...

The Station Agent , yalnızlığını bile paylaşmak istemeyen, az konuşan, fiziki görünümü yüzünden kendini biraz da kimseye fırsat vermeden kendi kendine  hayattan ve dolayısıyla insanlardan soyutlayan bir adamı ve hayatına plansız giren iki insanla beraber gelişen arkadaşlıklarını konu alan, dostluk ve arkadaşlık gibi özel ve güzel  bir konuya değinen, sıcak ve duygusal bir film.
Finbar yani Fin,  kendisine bir miras yoluyla kalan tren istasyonun köhne bir deposunda yaşamaya başlar. Bu Fin'in kendini dış dünyaya kapatabilmesine, insanlardan biraz olsun uzaklaşabilmesine yardımcı olabilecek bir girişimdir. Ama durum hiç de onun tahmin ettiği ya da gelişmesine istediği gibi olmayacaktır. Çünkü evinin tam karşısında Joe isminde, konuşmayı seven,- bazen etrafındakileri bezdirecek kadar- arkadaş canlısı,babasının hastalığı nedeniyle mesleğine ara vererek, babasının işi olan karavan-büfe tarzında bir otomobilde kahve satışı yapan ve aynı zamanda babasının hastalığıyla ve onun çeşitli kaprisleriyle uğraşmak zorunda kalan biri, her sabah erkenden dükkan açacaktır. Joe için iş yerinin etrafında konuşacak birilerinin olması son derece sevindiriciyken Fin için sinir bozucu bulunacaktır. Fakat Joe'nun , sıcak tavrı ve onu dış görünüşü yüzünden herkesten farklı olarak gözleriyle küçümsemeyen hatta görünüşüne aldırış bile etmeyen davranışı nedeniyle Fin'le kaynaşması çok zor olmayacaktır.




Çok geçmeden Joe, Fin'in adeta bir ritüel haline getirdiği, ismine de "dosdoğru yürüyüş" dediği, tren hattını takip etmek suretiyle yapılan uzun yürüyüşlerinde ona eşlik etmeye başlayacaktır. Hatta ve hatta Fin sayesinde kitap okuma alışkanlığı bile kazanacaktır Joe.  Olivia da çok geçmeden bu ikileye eşlik eder ve Fin'le aralarında bir yakınlaşma oluşur. Fakat Olivia nın boşanma arifesinde olduğu eşiyle çeşitli problemleri olduğu için kafası son derece karışıktır.

The Station Agent, benim açımdan doğal anlatımıyla dikkat çeken bir film. Bu yüzden türkçe isminin de gayet filmin kendisiyle müsemma olduğunu düşünüyorum. Hayatın İçinden filmi, hayatın içinde rastlayıp, çok da önemsemediğimiz ya da es geçtiğimiz ayrıntıların insan hayatında ki  yansımalarını/önemini, su gibi anlatan bir film hüviyetinde benim için. Ayrıca Fin rolündeki Peter Dinklage'in ölçülü, abartısız oyunculuğu da beni kendine hayran bırakmıştır.

8/10

0 yorum:

newer post older post