Let the Right One In ~ Gir Kanıma (2008) / Özgün bir vampir filmi



8 yorum
girkanimafis


Tür : Korku / Fantastik / Romantik / Gizem
Yönetmen : Tomas Alfredson
Senaryo : John Ajvide Lindqvist , John Ajvide Lindqvist (Kitap)
Görüntü Yönetmeni : Hoyte Van Hoytema
Müzik : Johan Söderqvist
Yapım : 2008, İsveç , 114 dk.

Oyuncular

Kåre Hedebrant (Oskar) , Lina Leandersson (Eli) , Per Ragnar (Håkan) , Henrik Dahl (Erik) , Karin Bergquist (Yvonne)



Aldığı Çeşitli Ödüller

2008 Boston Film Eleştirmenleri Birliği Ödülleri; En İyi Yabancı Film • 2008 Chicago Film Eleştirmenleri Birliği Ödülleri; En İyi Yabancı Film, Umut Veren Yönetmen2008 Florida Film Eleştirmenleri Birliği Ödülleri; En İyi Yabancı Film• 2009 Kansas City Film Eleştirmenleri Birliği Ödülleri; En İyi Yabancı Film•2008 Göteborg FF; İskandinav Film Ödülü-En İyi Film• 2008 Neuchatel UFFF; En İyi Avrupa Fantastik Filmi • 2008 Toronto Film Eleştirmenleri Birliği Ödülleri; En İyi Yabancı Film • 2008 Tribeca FF; En İyi Uzun Film • 2008 Washington DC Film Eleştirmenleri Birliği Ödülleri; En İyi Yabancı Film • 2008 Woodstock FF; Seyirci Ödülü - Uzun Film



Bu yıl ki İstanbul Film Festivali'ni de bu filme an itibariyle açmış bulunuyorum. Festivalin programına bakarken dikkatimi çeken bir yapımdı  bu film, gerek aldığı ödüller, gerek hakkındaki övgü dolu sözler hasebiyle açılışı bu filmle yapmanın isabetli olacağını düşündüm.


gir-kanima

Gir Kanıma modern bir vampir filmi olarak nitelendirilebilir. İlgi çekiciliği de özgünlüğünden kaynaklanıyor. Bir yandan sanatsal bir film niteliğindeyken, beri yandan da bana göre artık klişe bir hikaye  dönüşen, fakat öyle görünüyor ki inandırıcılığından ve çekiciliğinden pek bir şey kaybetmeyen "vampir" filmi niteliğinde.

Küçük Oscar o Hollywood filmlerinde de sıklıkla rastlayabileceğimiz, anti sosyal, daha çok kendi başına takılan  hatta sık sık hayali "düşmanlarıyla" konuşan, ilginç cinayet hikayelerine merakı olan hatta bu konularla ilgili gazete kupürlerinden oluşan bir koleksiyon yapan, boşanmış bir ailenin tek çocuğudur. Bir gece apartmanlarına yaşı geçkin bir adam ve beraberinde küçük bir kız taşınır ve  yaşıtı olan bu bu kızla kısa zamanda arkadaş olurlar. Fakat Eli adındaki bu küçük kız, Oscar'ın tanıdığı kızlara hiç benzememektedir. Sadece geceleri dışarı çıkan Eli, Stockholm'un dondurucu soğuğuna rağmen hiç üşümemektedir. Aralarında başlayan garip arkadaşlık zamanla Eli hakkındaki garip gerçeği de  su yüzüne çıkarır. Yakın zamanda meydana gelen esrarengiz cinayetlerin nedeni de bu şekilde anlaşılmış olur.

Let The Right one In, izlenebilmek en iyi vampir konulu filmlerden biri. Fantastik bir dünyanın kapılarını bize sonuna kadar açtığı gibi, vampir filmlerinde pek de rastlanması mümkün olmayan bir romantizmle duygu dünyamızı da es geçmiyor.

8/10

8 yorum:

csyasoo at: 12 Temmuz 2009 09:51 dedi ki...

Hiç biri bir İnterview With The Wampire olamaz.

Rüzgar at: 12 Temmuz 2009 14:10 dedi ki...

Zevk işte :P (ne biçim de ifade)
Bana göreyse İnterview With The Wampire, "öyle bir kadro böyle bir film için mi bir araya getirilir" dedirten bir filmdir.Ama ne hikmetse zamanında bayıla bayıla izlemişliğim var benim.

Hulia at: 20 Temmuz 2009 01:53 dedi ki...

Let The Right one In, izlenebilcek en iyi vampir konulu filmlerden biri demişsin doğru demişsin:DFilm izlemeden önce konu okuma gibi bir huyum olsaydı eğer bu filmi izlememyi tercih ederdim muhakkak.

Fatih at: 10 Ekim 2009 18:57 dedi ki...

1nci ve 3ncü yorumları yapan gerzekler, filmden anlamayan 2 angut sanırım.

Herneyse, incelemeyi yapan arkadaş Baba ve Kızı olarak tanımlamış ama o babası değilki. Kıza önceden aşık olan biri. Tabiiki zamanla adam yaşlanıyor ve kız aynı kalıyor. Biraz doğru bilgi verelim lütfen...

gamze at: 6 Ocak 2010 12:45 dedi ki...

ay süper bi film yha tam benlik ufff vampir olmak bence süperrrr bişee çeşke elimden gelen bişe olsada vampir olabilsem hatayım böle filmlere

Rüzgar at: 6 Ocak 2010 22:44 dedi ki...

Öyle deme vampir olmanın da kendine göre zorlukları vardır eminim :S

buse at: 6 Mart 2010 15:52 dedi ki...

güzel film ben izledim... tavsiye ederim sürükleyici..

buse at: 6 Mart 2010 15:53 dedi ki...

vampir olmak derken? afedersin ama sen kaç yaşındasın ne biliyim böle bi sözü ancak bi çocuktan beklerim...

newer post older post