FeSTiVaL...



7 yorum


BahaRın gelişini farklı olarak film festivaliyle kutluyorum artık. Film festivali kapsamında film izlemek benim için geleneksel bir hal aldı. Özellikle Beyoğlu'nda Atlas'da Emek'de akşam film seyretmek müthiş. O dokuyu o havayı seviyorum. Hele ki vizyonda görme imkanı  bulamadığım filmleri ya da artık perde zamanı geçmiş filmleri izleme fırsatı buluyorsam tadından yenmez oluyor. Program açıklandığında beni en çok heyecanlandıran şey özel gösterim katerorisinde  Selvi Boylum Al Yazmalım'ın gösterilecek olması ve yine vizyonda eminim benim gibi bir çok sinema severin ıskaladığı Vavien filmini beyazperde de görme fırsatı bulabilecek olmam oldu. İşte programdan gözüme ilişen bazı filmler;



LE CONCERT
Radu Mihaileanu, Yaşam Treni ve Bir Şans Daha adlı hafif dramlarıyla festival izleyicilerinin kalbini kazanmıştı. Fransa'da gişe rekorları kıran Paris'te Son Konser, melodramatik bir anlatımla yine aynı tarzı yakalıyor. Mihaileanu kimlik meselesini sorgularken bu kez mizahın dozunu artırıyor ve malzemeyi klasik müzikle harmanlıyor. Eski orkestra şefi Andrei Filipov, orkestrasının üyelerini yeniden bir araya toplama fırsatını hemen değerlendirir. Tek bir konser için Moskova'dan Paris'e gidecek ve kendilerini Bolşoy Filarmoni olarak tanıtacaklardır. Ancak Andrei'in Paris'te bir işi daha vardır; solo kemancıları olacak genç bir kadınla görüşmesi gerekmektedir. Karanlık sırları nedir? Peki ya gerçek Bolşoy onları yakalarsa?

2010 César En İyi Müzik

ANLAT ŞEHRAZAT
EHKY YA SCHAHRAZAD Mısır'da hem eleştirmenlerin gözdesi hem de gişede kırdığı rekorlarla izleyicinin favorisi olan Anlat Şehrazat, maço Mısır erkeğini, medya gücünü ve derin yozlaşmayı mercek altına alan bir yergi. Tartışmalar yaratan bu cesur filmin merkezinde ise güzeller güzeli, başarılı televizyon spikeri Hebba var. Kocası Kerim, çalıştığı gazetede genel yayın yönetmeni olmak için heveslenince, bunun ancak Hebba'nın politikadan uzak durmasıyla mümkün olduğunu öğrenir ve onu kadın programları yapmaya, toplumsal sorunlara eğilmeye ikna eder, ama bu Kerim için daha büyük bir tehdit olacaktır.

2009 Festival Del Cinema African (Verona) En İyi Film, Afrikalı Öğrenciler Ödülü

2009 Festival des 3 continents (Nantes) İzleyici Ödülü




KUZEYSİZ

NORTEADO "Görüntüleriyle olduğu kadar işlediği ilişkilerle de güzel" Kuzeysiz, Meksikalı yasadışı göçmenleri yepyeni bir bakış açısıyla anlatan güçlü ve bol ödüllü bir film. Andrés, Meksika'dan ABD'ye geçmek üzere sınıra ulaşır. Öbür tarafa geçmeyi her denediğinde sınır şehri Tijuana'nın bela dolu olduğunu daha da fazla hisseder. Bekleyişi sürerken sadece kendi duygularıyla değil, Tijuana'da tanıştığı Cata, Ela ve Asensio'yla da yüzleşmek zorunda kalacaktır.
  1. 2009 Abu Dhabi Special Mention, Best Actress (S. Couoh, A. Laguna)
2009 Bratislava En İyi Erkek Oyuncu, FIPRESCI Ödülü
2009 Marrakech Büyük Ödül
2009 Selanik En İyi Yönetmen



SELVİ BOYLUM, AL YAZMALIM İlyas, Asya ve Cemşit'in dokunaklı hikâyesi, Tunca Arslan'a göre "asla eskimeyen, sonsuz kereler izlenebilen klasik bir aşk öyküsü... Atıf Yılmaz'ın Cengiz Aytmatov'un ünlü romanından esinlenerek çektiği film, tarihin en büyük aşklarından birini muhteşem bir incelikle beyazperdeye taşıyor." Filmin konusu gayet basit: İlyas ile Asya birbirlerine çılgınca âşık olup evlenirler. Bir de oğulları olur. Ne var ki işler beklendiği gibi gitmez, aşk solar, İlyas evi terk eder. Babacan Cemşit'le yolu kesişen Asya onun yanında kalır. Yıllar sonra İlyas geri döner. Asya aşk, sevgi ve baba olma kavramlarını tartarak bir karar almak zorundadır. Filmin başrolündeki Kadir İnanır'a bu yılın Sinema Onur Ödülü verilecek.


1977 Antalya En İyi Yönetmen, En İyi Görüntü
1977 Taşkent En İyi Kadın Oyuncu (Türkan Şoray)



AKVARYUM
FISH TANK Mia on beş yaşındadır. Tek tutkusu hiphop'tur; amacı da dans yarışmasında kazanmak. Ailesi ve arkadaşlarıyla sorunları olan Mia'nın yaşamı, annesinin eve yeni bir erkek arkadaş getirmesiyle epey değişir. Gelen, büyüleyici bir adam, bir baba figürü, seksi herifin tekidir... Andrea Arnold'ın bol ödüllü Kırmızı Sokak'ın ardından çektiği bu ikinci uzun metrajlı film, sıkıcı yaz günlerine ve İngiltere'nin kasvetli geleceğine dair harikulade görüntülerle yüreklere dokunuyor.

2009 Cannes Jüri Ödülü
2009 Edinburgh En İyi Performans (K. Jarvis)
2009 Motovun (Hırvatistan) Altın Pervane, FIPRESCI Ödülü
2009 Britanya Bağımsız Film Ödülleri En İyi Yönetmen, Gelecek Vaat Eden Yeni Oyuncu
2009 AFI En İyi Film-Yeni Işıklar Yarışması
2010 BAFTA En İyi İngiliz Filmi

Aşağıdaki bağlantıdan programa bakabilirsiniz
Kaynak : iksv.org



7 yorum:

cifut at: 14 Mart 2010 16:01 dedi ki...

selvi boylum al yazmalım filmide hd kalitesine çevirilecekler listesindeydi. gülşah film erken davranıp yetiştirebilirse çok güzel olur. gerçi hd olmasa bile bu filmi bir daha sinema salonunda görme imkanı yakalamak zor olur. değerlendirmek lazım.

Rüzgar at: 14 Mart 2010 23:54 dedi ki...

Kesinlikle öyle
hemen belirteyim özel gösterim, 7 nisan çarşamba, 21:30'da, Atlas sinemasında...

hulia at: 15 Mart 2010 15:18 dedi ki...

21:30 geçmiş ,ben 22.00'da yatıyorum napıcam?

izlandik at: 17 Mart 2010 08:42 dedi ki...

Bu sene program çok leziz.

Rüzgar at: 17 Mart 2010 12:07 dedi ki...

Evet geçen sene göre daha seçkin filmler var sanki...Geçen sene izlediğim tek başarılı film Let The Right One in di.

ali at: 6 Nisan 2010 20:23 dedi ki...

fish tank için 11:00 seansında pazartesi günü 1 saat bekledim tabi giremedim. bana beleşçi diyenler utansın filmi izleyemenler izleyenler kadardı.

Rüzgar at: 6 Nisan 2010 22:55 dedi ki...

Fish Tank ve bir çok izlemek isediğim filme zamanın uygunsuzluğu ve azlığı nedeniyle bilet alamadım :(

newer post older post