An Education ~ Aşk Dersi 2010



7 yorum

Tür : Dram
Gösterim Tarihi : 19 Şubat 2010
Yönetmen : Lone Scherfig
Senaryo : Lynn Barber , Nick Hornby
Görüntü Yönetmeni : John de Borman
Müzik : Paul Englishby
Yapım : 2009, İngiltere , 95 dk.

Emma Thompson (Müdire) , Peter Sarsgaard (David) , Alfred Molina (Jack) , Rosamund Pike (Helen) , Dominic Cooper (Danny) , Olivia Williams (Miss Stubbs) , Carey Mulligan (Jenny)

Dersimiz: Aşk

Konu: Aşk hayatın merkezi olursa ne olur?

Aşk mı kariyer mi? Uğruna herşeyi feda edecek bir aşk var mı? Varsa bile feda edilmeli mi? Daha ötesinde Aşk bir fedakarlık işimi ? Mantık ve duygular bir arada barınabilir mi?  Sevmek bedeli ağır bir gerçek mi?  Hepsini olmasa da bu ve benzeri soruların yanıtlarının en azından bir kısmını bulabileceğimiz bir film An Education. Filmin hikayesi gazeteci Lynn Barber’ın kaleme aldığı biyografiden uyarlanmış. Senaryo ise Nick Hornby'ye ait.

Jenny 17 yaşına geldiğinde geleceği için iyi adımlar atmak isteyen başarı bir öğrenciyken, hiç hesapta olmayan bir aşkın "pençesine düşüp", hayatı için zor bir tercih yapmakla karşı karşıya kalır.Jenny Fransız kültürünün etkilerinin yaşandığı bir dönemde, Juliette Greco şarkıları dinleyen, fransız filmlerine ve fransızcaya ilgi duyan ve tabiki Paris hayali kuran  hayalperset bir genç kızdır. Pek tabi saf temiz bir genç kızın  karşısına çıkan, olgun,  kibar, kendisine fazlaca ilgi gösteren bir erkeğe hayır deme lüksü olmadığı gibi , daha ötesinde ona kalbini kaptırmaması  zor bir ihtimal gibi gözükür.

Jenny'nin ayakları David'in dünyasına girince yerden kesilir. David kibar, ,ilgili ve bilgili tavırlarıyla Jenny'nin fazlaca tutucu ailesinin bile gönlünü kazanmayı başarır. Jenny hem aşkı ve hem de ders çalışmaktan ibaret bir hayattan öte,  eğlenceli, büyülü bir dünyanın varlığı gerçeğiyle karşı karşıya gelmenin başdöndürücülüğüyle, ailesinin de sıkı sıkıya takipçisi olduğu kariyer planından, bile vazgeçme aşamasına gelir. Fakat buna değip değmeyeceğini her zamanki gibi zaman gösterecektir.

Aşk dersi adıyla müsemma bir ders niteliğinde olup, mesajını apaçık vermeyi ihmal etmiyor. Bunun yanında film "aşkın karşısında herkes biraz tecrübesiz, herkes biraz çaresidir  amenna fakat beraberinde hayata karşı da tecrübeniz yoksa her an alaşağı olabilirsiniz" dedirtiyor. Film genel itibariyle bir aşk filmi gibi pazarlanmış gibi gözükse de gerçek de sosyal bir meseleden bireye inebilen yapısıyla daha ziyade bir dramatik bir gençlik filmi niteliği taşıyor. Bütün bu olumlu düşüncelere rağmen Oscar'daki En İyi Film kategorisindeki adaylığı kategoriyi renklendirmekten öteye gidemedi. Sanırım akademi de Up In The Air gibi bu filmin de bu kategori için bir numara küçük geldiği fikrinde birleşti.

10/8

Kaynak : 8sutun

7 yorum:

Hulia at: 9 Mart 2010 04:57 dedi ki...

Kısa ve enet bir yorum olmuş.Oscar'ı kim umursasın diyeyim yine ama bu filmde en iyi film katgorisi için oldukça yavan kalıyor.Gerçi eld eolmayınca yapabilecek bir şeyde yok bu konuda.Yine kokusu itibariyle klişeden uzak kalamamış olsa da benimde beğenimi kazandı bu film.
ve dediğin gibi şeker afişi çok iyi.
hadi kolay gelsin.

izlandik at: 9 Mart 2010 07:26 dedi ki...

Tam bir hayal kırıklığı bence. Yeşilçam filmi izler gibi oldum ben şahsen :)Filmin havada kalmayan yanları içinde bulunduğu dönemi hoş yansıtabilmesi ve Carey Mulligan. Onun dışında bildiğimiz sosyal mesajı tekrar tekrar aşılamaya çalışmaktan başka birşey değil.

csyasoo at: 17 Mart 2010 09:38 dedi ki...

Güzel değil :(

Sadece Cary :D

Rüzgar at: 17 Mart 2010 12:10 dedi ki...

jenny diyecektin heralde :)

csyasoo at: 17 Mart 2010 13:25 dedi ki...

carry mulughan mı ne değil mi adı :d

Rüzgar at: 17 Mart 2010 23:44 dedi ki...

Filmde Jenny di ya o bakımdan :P

o zaman yeni haline bakmanı tavsiye ederim. Sarı kısa saçlarla güzelleşmiş daha da

csyasoo at: 19 Mart 2010 11:17 dedi ki...

Evet Oscar'da gördüm :)

newer post older post