Yönetmen :Ari Folman
Senaryo: Ari Folman
Tür: Animasyon / Biyografi / Dram / Sava?
Müzik: Max Richter
Yapim: İsrail / Almanya / Fransa / ABD
Süre :90 Dk.
Senaryo: Ari Folman
Tür: Animasyon / Biyografi / Dram / Sava?
Müzik: Max Richter
Yapim: İsrail / Almanya / Fransa / ABD
Süre :90 Dk.
Vals Im Bashir, baştan aşağı taraflı bir savaş filmi fakat haklı olanın tarafında...
Altın Küre'de Yabancı Dilde En İyi Film ödülünü aldığında, Oscar almasına da kesin gözüyle bakılıyordu ama ödülü japonya kapmıştı. Filmi izledikten sonra akademinin bu filmi neden ödülle taçlandırmadığını anlamam uzun sürmedi.
Vals Im Bashir, her ne kadar bir "Günah Çıkarma" filmi diye nitelendirilse de, bana göre onun ötesinde, daha insani bir hassasiyetle yaklaşılmış, vicdani ve ahlaki açıdan bir öz eleştiri filmi hüviyetinde.
Ari Folman geçmişte Lübnan'nın Sabra ve Satilla cephelerinde israil Ordusu adına savaşan bir askerdi. Bir gece eski askerlik arkadaşının savaşla ilintili olduğunu düşündüğü; her gece rüyasında 26 köpek tarafından kovalandığını gördüğünü anlattığında, Ari de kendisinin de savaş bittiğinden bu yana sürekli gördüğü, savaş dönemine ait bir rüyası olduğunu anlatır. Fakat savaş dönemine ait gördüğü an'ı gerçekten yaşayıp yaşamadığını bir türlü hatırlamamaktadır. Bu durumu uzun yıllar çok ciddiye almamış gibi gözüken Ari, gördüğünün geçmiş yaşamına dair bir ilişkisi olduğunu düşünmeye başlar ve bu konuyla ilgili profesyonel bir yardım alır. Doktoru ona; kişinin geçmişe dair kötü hatıralarını, beyninin en ücra köşesine itip, onları yok sayma eğiliminde olabileceği temasını içeren bir açıklama yapar. Durum anlaşılmıştır...Artık bundan sonra Ari yapılacak şey, geçmişine tanıklık eden, şimdi her biri farklı meslekler icra eden eski cephe arkadaşlarını bulup, onlarla hafızasını biraz olsun tazelemektir. Tabi en önemlisi de, sürekli gördüğü o dehşet verici anı, gerçeklikle ne kadar alakası olduğunu bulmaktır. Zaten hikayemizde bundan sonra başlar. Aranılıp bulunan arkadaşların her birinin kendi gözünden savaş anılarını anlatmasıyla bir bir insanlık dramına tanıklık etmeye başlıyoruz. Tarihe tanıklık etmeye başlıyoruz demiyorum çünkü bir savaş tarihine tanıklık etmekten çok insanı bir drama, savaş ve insan arasındaki o çelişikli durumun yarattığı abukluğa tanıklık ediyoruz. O yüzden bu film daha çok birey ve onun vicdanına inebilen bir film.
Bu bağlamda filmin beni en çok vuran ve belki de filmi bir nispeten özetleyen şu diyalog geliyor aklıma ;
Tankın üzerinde, hedef seçmeden boş arazi üzerine deli gibi ateş eden iki askerler arasındaki diyalog şöyleydi;
- Niçin ateş ediyoruz?
+Bilmiyorum. Sadece ateş et !
-Dua etsek olmaz mı?
+ O zaman dua ederek ateş et !
(Hatırladığım diyalog bu)
Savaşı anlatan bir filmi benim gibi kan görmeye dayanamayan biri için animasyon tarzında izlemek daha rahatlatıcıydı. Tabi anlatımın kuvvetliliği ve gelişmiş animasyon tekniği sayesinde, yaşanılan vahşet gerçek görüntüler gibi sarsıcılığından pek bir şey kaybetmemişti.
Vals Im Bashir'i izledikten sonra kendime cevabını bildiğim şu soruyu sordum. Acaba ülkesine karşı böylesine öz eleştiri yapabilen baba yiğit bir yönetmene tanıklık edebilecek mi bu ülke. Hoş çıksa da eminim 300'le başlayan tüm suçlardan yargılanır bir de o da yetmiyormuş gibi, ömür boyunca da vatan haini damgasını yer.
9/10
0 yorum:
Yorum Gönder